Suggesties van de bibmedewerkers

Populaire boeken en hun verwanten

Op zoek naar 'Ik ben er niet' van Lize Spit, maar het is er niet. Je wil graag naar 'Daar waar de rivierkreeften zingen' van Delia Owens, maar het is al uitgeleend. Ben je op zoek naar een goed boek, maar zijn de bestsellers altijd met iemand anders mee en je hebt geen zin om te wachten? Dan heeft de bib wel wat aanraders voor jou! We hebben leeslijstjes gemaakt op basis van enkele boeken die altijd uitgeleend zijn. Heb je zin in een bestseller en die is niet aanwezig? Piep eens in de lijstjes!

Wil je zelf ook zo'n lijstje maken? Dat kan gemakkelijk via je Mijn Bibliotheekaccount. 

Alternatieven voor populaire boeken

Groeten uit...

Egypte, Amerika, Marokko, Congo, Alaska, India, het oude Griekenland, een sprookjesachtige oceaan, een onbewoond eiland in de Japanse zee,... De zomervakantie staat voor de deur en we kunnen eindelijk, na 2 jaar van staycations en uitstapjes dicht bij huis, reizen tot in de verste uithoeken van de wereld. De personages (en auteurs) uit onze fictieboeken en strips doen jullie vele groeten. Haal reisinspiratie uit onze leeslijst en ga mee op hun roadtrips en trektochten door zinderende landschappen en hun gekwelde zielen.

Ansichtkaarten

 

Griekse avond in de bib

C.M.M. Dellamonte schreef de romans 'Terug naar Ios', 'Samen naar Santorini' en 'Weg naar Milos'. Het visitekaartje van onze geheimzinnige auteur? Vakantieromans die je doen verlangen naar meer. De gedetailleerde sfeerbeelden van landschap en gastronomie op het prachtige Griekse eiland doen elke lezer dromen. C.M.M. Dellamonte vertelt over zijn reiservaringen in Griekenland en hoe deze romans ontstaan zijn. Naar aanloop van deze avond selecteerden de bibmedewerkers boeken, reisgidsen, dvd's waarin Griekenland centraal staat. Bekijk hier de leeslijst.

Universal Human Rights

Universal is een woord dat echt heel veel omvat… het hele universum eigenlijk… Maar wat betekent het als je het bij ‘mensenrechten’ zet? Kazerne Dossin zette een tijdelijke tentoonstelling op poten rond dit thema. De expo loopt nog tot 11 december 2022. De bibliotheek selecteerde boeken, strips en films waarin mensenrechten centraal staan. Laat je inspireren door onze leeslijst.

Thematafel Universal human rights

Verboden boeken

Op 10 mei 1933 kwam een horde nazi's samen op de Bebelplatz in Berlijn om gehoor te geven aan de oproep van propagandaminister Joseph Goebbels. Alle boeken die niet pasten binnen het canon van de nazi's werden op de brandstapel gegooid. Boeken van onder meer Heinrich Mann, Sigmund Freud, Erich Maria Remarque en Karl Marx gingen in vlammen op. Censuur is van alle tijden. Kritische stemmen zijn de luis in de pels van autocratische regimes. Alle middelen worden ingezet om hen monddood te maken. Censuur is nog steeds een realiteit in verschillende landen. Auteurs worden nog steeds vervolgd, boeken nog steeds verbrand. Censuur druist in tegen de mensenrechten, en dat kunnen wij niet aanvaarden. Met de fototentoonstelling Brand willen wij de strijd tegen censuur onder de aandacht brengen. Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. En opnieuw. En opnieuw.

In het kader van de tentoonstelling 'Brand' in organisatie van het August Vermeylenfonds selecteerden de bib verschillende boeken die ooit door (meerdere) regeringen verboden werden. Raadpleeg hier de leeslijst. Je kan de fototentoonstelling bezichtigen tijdens de openingsuren van de bib.

Tentoonstelling Brand affichebeeld

Het beste van 2021

Het boekenjaar 2021 is alweer uitgelezen. De bibliotheekmedewerkers verzamelden de beste boeken van 2021 geïnspireerd door de redacteurs van De Standaard. Ideaal om het leeslijstje van 2022 mee aan te vullen.

 

Boekjes troost

Kunnen boeken troost bieden? Deze vraag onderzoekt Jürgen Pieters, professor Letterkunde aan de Universiteit Gent, al tien jaar lang. In Een boekje troost verzamelt hij verschillende verhalen van mensen die troost vonden in literatuur. De bibliotheekmedewerkers verzamelden troostende boeken in deze leeslijst.

Een boekje troost - Jürgen Pieters

Stijn Streuvels 150 jaar

Thematafel_Streuvels

 

 

 

 

De Vlaschaard, Langs de wegen, De blijde dag, Het leven en de dood in de ast, … We kunnen de literaire cadeaus die Stijn Streuvels gedurende zijn leven aan ons schonk niet op twee handen tellen.

150 jaar geleden werd deze grootmeester geboren te Heule, deelgemeente van Kortrijk. Hij blijft zijn gehele leven in Zuid-West-Vlaanderen wonen, in zijn Lijsternest, maar dit betekent niet dat zijn boeken niet van wereldniveau zijn. Zijn literatuur is doorspekt met universele thema’s en alles is geschreven in een expressieve taal, met zeer veel verzonnen woorden. De bibliotheekmedewerkers verzamelden oude en opnieuw uitgegeven werken van Streuvels op een multimediale thematafel. Blader in onze magazijnboeken, zoek naar Streuveliaanse scheldwoorden en neologismen en geniet van de bijhorende illustraties. Bekijk filmpjes en beluister podcasts over hem op het scherm naast de tafel. Deze vind je ook hier. Duik in onze leeslijst.

 

Japan, cultuur en literatuur

Naar aanleiding van de auteurslezing die vertaler en Japankenner bij uitstek, Luk Van Haute, komt geven in de bibliotheek, presenteren wij je graag een uitgebreide keuzelijst met ons rijke aanbod. Daarop vind je romans uit de Japanse literatuur, maar ook over de Japanse cultuur. De leeslijst hebben we aangevuld met Japanse films en non-fictie over wabi-sabi, kintsugi en ikiqai. Begin hier je ontdekkingstocht naar Japan.

Tokio

 

Wereld Alzheimer Dag

Dinsdag 21 september 2021 was het Wereld Alzheimer Dag, met als thema 'De vele gezichten van dementie'. Op deze dag vragen we extra aandacht voor dementie. De bibmedewerkers selecteerden boeken en films in het kader van dit thema. Bekijk zeker ook eens onze activiteitenmaterialen voor mensen met lichte dementie. Deze vind je in de fictie-afdeling. Bekijk de leeslijst hier.

Wereld Alzheimer Dag

Voor ieder jaar een boek

In aanloop van ons feest kan je in onze bibliotheek een thematafel terug vinden met de populairste boeken van de afgelopen 40 jaar. De bibliotheekmedewerkers selecteerden voor ieder jaar enkele veelbesproken boeken. Ze stelden dit samen in een notitieboekje die je op de thematafel kan terugvinden. Elke week zetten we een decennium in de kijker. De lijst wordt elke week aangevuld. Bekijk hier de leeslijst.

40 jaar bib

Jan Jambon tipt boeken

boeken

Minister-president Jan Jambon vroeg het BoekenOverleg om leessuggesties voor de Vlaamse ministers, en stelde op basis daarvan pakketjes van vier boeken samen. Met dit boekencadeau willen Jambon en het BoekenOverleg niet alleen de ministers aan het lezen zetten tijdens hun vakantie. Ze hopen dat deze boeiende boekenlijst nog veel meer mensen inspireert om een bezoekje aan de bibliotheek te brengen. 

Zomertips van de bib

De bibliotheekmedewerkers en leesclub tippen deze zomer hun favoriete boeken en strips. Veel leesplezier!

Zomerbeeld

Wereldboekendag

Op vrijdag 23 april vierden we de jaarlijkse Wereldboekendag. Op deze dag werd de rijkdom van boeken, auteursrechten en het leesplezier gevierd. 

Wereldboekendag


We selecteerden fictie en non-fictie boeken over boeken, bibliotheken, boekhandels en leesclubs. 

Ontdek hier de leeslijsten voor de jeugd en de volwassenen.

Internationale Vrouwendag en gendergelijkheid

Internationale Vrouwendag

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. De bibliotheek maakte een themalijst met boeken en een aantal dvd’s rond dat thema. Tegelijk wordt ook gefocust op gendergelijkheid. 

Het beste van 2020
Zoals elk jaar zetten wij ‘het beste van 2020’ in de kijker. De bib baseert zich hiervoor op ‘de lijstjes’ die her en der verspreid worden in de media.

Suggesties van de bibmedewerkers

Klassieke Oudheid in de fictie

Klassieke Oudheid in de fictie

Tegenwoordig wordt in de literatuur vaak de klassieke oudheid als onderwerp aangegrepen. Denken we maar aan de boeken van Stephen Fry (Mythos, Helden…) of van Madeline Miller (Circe) of Pat Barker (De stilte van de vrouwen). Je vindt ook prachtige scenario’s in films en stripverhalen die de klassieke oudheid als uitgangspunt nemen. Zelfs in de muziek. Laat je alvast inspireren door de keuzelijst.