Livre
Néerlandais

Beethoven is dood terwijl er zoveel idioten leven, gevolgd door Kiki van Beethoven

Eric-Emmanuel Schmitt (auteur), Eef Gratama (traducteur)

Beethoven is dood terwijl er zoveel idioten leven, gevolgd door Kiki van Beethoven

Dans la série:
Twee verhalen over de invloed van de muziek van Beethoven op het leven van de schrijver en dat van een vrouw. Met cd.
Contient
Titre
Beethoven is dood terwijl er zoveel idioten leven, gevolgd door Kiki van Beethoven
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Traducteur
Eef Gratama
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Quand je pense que Beethoven est mort alors que tant de crétins vivent ... , suivi de Kiki van Beethoven
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2011
124 p. + cd
ISBN
9789045019901 (paperback)

Commentaires

De Franse succesauteur Erik-Emmauel Schmitt heeft er zijn handelsmerk van gemaakt om voor een breed publiek grote thema’s te behandelen. In Adolf H. vroeg hij zich af wat er was gebeurd als het even net iets anders was gegaan en Hitler aangenomen was op de kunstacademie. Zou de Tweede Wereldoorlog dan niet hebben plaatsgevonden? Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran behandelt dan weer het samenleven met islamitische medemensen. Zwaarwichtige onderwerpen dus, maar luchtig gebracht. Hetzelfde kan gezegd worden over de boeken waarin Schmitt klassieke muziek bij het grote publiek tracht te introduceren. Eerder liet hij Denkend geluid en Mijn leven met Mozart verschijnen, nu ligt Beethoven is dood terwijl er zoveel idioten leven in de winkel (met cd’tje waarop de stukken die in de tekst figureren). In dezelfde reeks zijn trouwens nog boeken over Bach en Schubert gepland.
Beethoven is dood terwijl er zoveel idioten leven — wat een heerlijke…Lire la suite
De Franse schrijver (1960) toont wat Beethoven met een mens kan doen. Het eerste verhaal gaat over zijn eigen leven. Zijn kennismaking als puber met Beethoven, tijdens zijn pianolessen, maar ook hoe hij door diens muziek de componist probeerde te doorgronden. Daarna keert hij zich jarenlang af van Beethoven, tot hij op een expositie diens masker ziet. Hij laat Beethoven weer toe en zoekt steun in diens muziek. Het verhaal is een jubelende lofzang op Beethoven: als de grootse componist, als humanist. De stukken op de bijgeleverde cd worden in de tekst uitgelicht. Het tweede verhaal gaat over een oude vrouw die in het reine komt met de zelfmoord van haar zoon door naar Beethoven te luisteren. Ook hier is een masker de oorzaak van de hernieuwde kennismaking. Een onderhoudend verhaal over de invloed van muziek op het doen en laten van de mens. Het boek maakt deel uit van een reeks over musici als levensgidsen; eerder verscheen van dezelfde auteur 'Mijn leven met Mozart'. Een mooi uitgangs…Lire la suite

À propos de Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Biard

Éric-Emmanuel Schmitt, né le 28 mars 1960 à Sainte-Foy-lès-Lyon (Rhône), est un dramaturge, nouvelliste, romancier, réalisateur et comédien franco-belge, traduit en 46 langues et joué dans plus de 50 pays.

Biographie

Jeunesse

Les parents d'Éric-Emmanuel Schmitt étaient professeurs d’éducation physique et sportive puis son père est devenu masseur-kinésithérapeute dans des cliniques pédiatriques ; de plus, son père fut champion universitaire de France en boxe et sa mère championne de course à pied,. Son grand-père était artisan joaillier.

Dans l'édition « Classiques & contemporains » de La Nuit de Valognes, il est déclaré que Schmitt se peint lui-même comme un adolescent rebelle, ne supportant pas les idées reçues et parfois victime d'accès de…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions