Livre
Néerlandais

Het ware verhaal van haar en mij

Delphine De Vigan (auteur), Floor Borsboom (traducteur), Eef Gratama (traducteur)
Na het schrijven van een bestseller zit de schrijfster zelf op dood spoor totdat ze kennismaakt met L., een charismatische en sensuele vrouw die haar beïnvloedt.
Titre
Het ware verhaal van haar en mij
Auteur
Delphine De Vigan 1966-
Traducteur
Floor Borsboom Eef Gratama
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
D'après une histoire vraie
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2016
380 p.
ISBN
9789044536621 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

De perfectie in persoon

Roman. Feiten, van a tot z verzonnen: bestsellerauteur Delphine de Vigan geeft in Het ware verhaal van haar en mij inzage in haar schrijverskeuken.

Wat kan een mens nog schrijven nadat hij al zijn familiegeheimen heeft blootgewoeld? Die vraag kreeg Delphine de Vigan geregeld voorgeschoteld na Niets weerstaat de nacht, een hartverscheurende roman over het chaotische leven van haar bipolaire moeder. Er gingen meer dan een miljoen exemplaren van over de toonbank, wat allicht veel aan de ongezonde nieuwsgierigheid van het publiek te danken had. Waren de autobiografische bronnen daarna opgedroogd? Het kostte de Franse schrijfster vier jaar om een opvolger op de rails te krijgen.

Vanaf de eerste bladzijden lijkt alles in stelling gebracht voor een nieuw autobiografisch kassucces: de vertelster heet Delphine, heeft een bestseller geschreven over haar bipolaire moeder en krijgt sindsdien geen letter meer op papier. Haar writer's block schrijft ze toe aan haar ontmoeting met ene L., een voormalige klasgenote voor wie de kwalificatie 'zelfverzekerde jonge vrouw' een understatement is…Lire la suite

Autobiografische roman van de Franse schrijfster (1966) van wie eerder onder meer ‘Niets weerstaat de nacht’ verscheen. Delphine voelt zich leeg en zonder inspiratie. Onverwachts heeft ze een bijzondere ontmoeting tijdens de Salon du livre, een boekenbeurs in Parijs. L., een zelfverzekerde, sensuele vrouw van haar leeftijd, maakt een diepe indruk op Delphine. Ze neemt stukje bij beetje de regie over als de schrijfster haar toelaat in haar leven op een moment dat haar kinderen haar aandacht niet meer nodig hebben. Ze hebben hun eindexamen gehaald en gaan op eigen benen staan. De partner van Delphine heeft het druk met zijn eigen literaire en journalistieke beslommeringen. Kortom L. heeft vrij spel. Wat is echt en wat is fictie? Het verhaal lijkt op een psychologische thriller met bij elk van de drie hoofdstukken (Verleiding, Depressie en Verraad) een citaat van Stephen King. Het boek werd onderscheiden met de Prix Renaudot 2015 en werd genomineerd voor de Prix Goncourt 2015, de grote l…Lire la suite

À propos de Delphine De Vigan

CC BY-SA 3.0 - Image by Ji-Elle

Delphine de Vigan est une romancière, scénariste et réalisatrice française née le 1er mars 1966 à Boulogne-Billancourt. Elle est l'auteur de dix romans, dont D’après une histoire vraie qui, en 2015, est couronné par le prix Renaudot et le prix Goncourt des lycéens.

Biographie

Après une formation au CELSA, elle devient directrice d’études dans un institut de sondage. Sous le pseudonyme Lou Delvig, elle écrit son premier roman, d’inspiration autobiographique : Jours sans faim (2001), qui raconte le combat d’une jeune femme contre l’anorexie. Un recueil de nouvelles et un second roman suivent, en 2005, publiés sous son vrai nom.

En août 2007, Delphine de Vigan se distingue avec No et moi qui reçoit le prix des libraires l'année suivante et est adapté au cinéma par Zabou Breitman. Dans Les Heures soute…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions