Livre
Néerlandais

Charlotte : roman

David Foenkinos (auteur), Marianne Kaas (traducteur)

Charlotte : roman

David Foenkinos (auteur), Marianne Kaas (traducteur)
De Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon (1917-1943) vlucht voor de nazi's naar Parijs, waar zij haar meesterwerk schildert.
Titre
Charlotte : roman
Auteur
David Foenkinos 1974-
Traducteur
Marianne Kaas
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Charlotte
Éditeur
Amsterdam: Cossee, 2015
236 p.
ISBN
9789059366138 (paperback)

Commentaires

Zelfdoding als familiekwaal

Het leven van Charlotte Salomon inspireerde bestsellerauteur David Foenkinos tot een roman. Een leven in het teken van de dood.

Niemand leek minder geschikt om het tragische levensverhaal van Charlotte Salomon te boek te stellen dan David Foenkinos. De Franse bestsellerauteur verdient doorgaans een dik belegde boterham met luchtige niemendalletjes als La délicatesse (2009), een roman die een miljoen keer over de toonbank ging, en wordt door het publiek op handen gedragen, maar door de critici nauwelijks au sérieux genomen. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen, moet Foenkinos hebben gedacht toen hij zich vergreep aan de geschiedenis van de Duits-Joodse kunstenares Charlotte Salomon, die op 26-jarige leeftijd in Auschwitz aan haar einde kwam. Het werd een overdonderend succes. Zijn Charlotte was goed voor 450.000 verkochte exemplaren, werd genomineerd voor diverse literatuurprijzen en bekroond met de Prix Renaudot en de Goncourt des Lycéens 2014. In datzelfde jaar verscheen van zijn hand nog Op de goede afloop, een vederlichte komedie over een kleurloze vijftiger die op parketsloffen door het lev…Lire la suite

Leven en werk van de Joods-Duitse kunstenares Charlotte Salomons (1917-1943) staan centraal in deze psychologische roman: jeugd, liefde, vlucht uit Duitsland en ten slotte vermoord in Auschwitz. De Franse auteur (1974) baseerde zich op de teksten die Charlotte schreef bij haar levenswerk 'Leven? of Theater?'*. De auteur en filmregisseur schrijft in een weloverwogen, sobere stijl en blijft dicht bij de hoofdpersoon, voor wie hij een obsessie heeft. Hij doet ook verslag van zijn bezoeken aan haar school, woonplaatsen (Berlijn, Zuid-Frankrijk) en werkplekken. Overtuigend weet hij Charlottes drijfveer, te overleven via haar werk, na onthulling van familiegeheimen, weer te geven en beschrijft haar stille dood in Auschwitz. Dit prachtige, aangrijpende eerbetoon aan de schilderes werd bekroond met de Prix Renaudot en de Prix Goncourt des lycéens 2014.

À propos de David Foenkinos

CC BY-SA 3.0 - Image by S.Veyrié

David Foenkinos, né le 28 octobre 1974 à Paris, est un romancier, dramaturge, scénariste et réalisateur français. Il est le frère du réalisateur Stéphane Foenkinos.

Biographie

Enfance, formation et débuts

Ses parents souvent absents n'ayant pas de bibliothèque, David Foenkinos lit et écrit peu pendant son enfance. À 16 ans, il est victime d'une infection à la plèvre, une maladie cardiaque rarissime pour un adolescent. Opéré d'urgence, il passe plusieurs mois à l'hôpital. C'est sur son lit de convalescent qu'il commence à dévorer les livres, puis à peindre et à jouer de la guitare. De cette expérience, il a gardé une pulsion de vie, une force qu'il a voulu retranscrire dans ses livres.

Il étudie les lettres à la Sorbonne et…En lire plus sur Wikipedia