Boek
Nederlands

Pluto : aan het einde van de weg rechtdoor

Lara Taveirne (auteur)
+1
Pluto : aan het einde van de weg rechtdoor
×
Pluto : aan het einde van de weg rechtdoor Pluto : aan het einde van de weg rechtdoor

Pluto : aan het einde van de weg rechtdoor

Genre:
Een goudkleurige Volvo hobbelt over een doodlopende weg, gevolgd door een immense stofwolk. Achter het stuur zit een druk pratende vrouw onder een strooien hoed. Op de achterbank, onder al even indrukwekkende hoofddeksels, zitten haar drie oudste dochters. Uit het passagiersraam steekt het hoofd van de tienjarige Antonia. Zij draagt geen hoed.
Haar korte haren wapperen terwijl ze Pluto binne
Titel
Pluto : aan het einde van de weg rechtdoor
Auteur
Lara Taveirne 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, © 2021
299 p.
ISBN
9789044646634 (paperback)

Besprekingen

Liefde is een grillig beest

In het breedvoerige Pluto geeft Lara Taveirne het woord aan een moeder en dochter van een brokkelig gezin. De verwikkelingen worden hoog opgetast, met als centrale plek een aftands dijkhuis.

Plastische taal, daar kan Lara Taveirne (°1983) amper aan weerstaan. De voormalige Debuutprijswinnares toonde ook in haar eerdere romans al een zwak voor meanderende zinnen en weelderige beelden. Daarbij liet ze niet na haar West-Vlaamse roots flink in de verf te zetten, zoals in het recente Kerkhofblommen (2018). Tegelijk kristalliseerden er zich toonaangevende thema's uit: de adolescentie en het verwarrende kantelpunt van meisje naar vrouw, vaak getekend door splijtend verlies.

Met Pluto geeft Taveirne een nieuwe draai aan dit leidmotief, in een roman waarin we het hoofdpersonage Antonia van timide dochter naar op hol slaande moeder zien verpoppen. De bonte wereld van een half hippiegezin wordt daarbij uitvoerig - en behoorlijk uitputtend - getekend. Opnieuw ligt er veel schrijnend drama en dood op de loer. Toch accentueert Taveirne ook de onvermurwbaarheid van sterke vrouwen.

In het eerste hoofdstuk glijden we de jaren tachtig binnen, waarvan Taveirne de geur e…Lees verder

Over Lara Taveirne

Lara Taveirne (Brugge, 1983) is een Vlaamse schrijfster en regisseur.

Biografie

In oktober 2015 won ze met haar debuut De kinderen van Calais (mei 2014) de debuutprijs van de stad Antwerpen, uitgereikt tijdens de jaarlijkse Boekenbeurs. Het boek werd ook genomineerd voor de Bronzen Boekenuil.

Werken

  • De kinderen van Calais (2014, debuut)
  • Hotel zonder sterren (2015)
  • Kerkhofblommenstraat (2018)
  • Pluto (2021)

Trivia

De kinderen van Calais is vrijelijk gebaseerd op een gebeurtenis uit januari 2005: twee meisjes van 14, Clémence en Noémie, sprongen toen van de rotsen in Calais.

Lees verder op Wikipedia