Boek
Nederlands

Jouw afwezigheid is duisternis

Jón Kalman Stefánsson (auteur), Marcel Otten (vertaler)

Jouw afwezigheid is duisternis van Jón Kalman Stefánsson is een caleidoscopische generatieroman van de IJslandse meester. Een man ontwaakt in een plattelandskerk en heeft geen flauw idee wie hij is; achter in de kerk zit een predikant met groot rijbewijs, zijn toekomstige gids. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van de man. Er ontstaat een beeld van een verbazingwekke

Titel
Jouw afwezigheid is duisternis
Auteur
Jón Kalman Stefánsson
Vertaler
Marcel Otten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ijslands
Oorspr. titel
Fjarvera þín er myrkur
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2022
506 p.
ISBN
9789026356094 (hardback)

Besprekingen

Een buschauffeur met demonische trekjes

De nieuwe roman van Jón Kalman Stefánsson wijkt in veel af van zijn eerdere werk (dik, experimenteel, familiesaga), maar de IJslander blijft onovertroffen in zijn schrijven over dood en vergetelheid.

Liefde en verraad, dood en vergetelheid: het zijn de grote thema's die Jón Kalman Stefánsson in zijn nieuwe boek verkent. Een boek dat in meerdere opzichten afwijkt van zijn eerdere werk: een familiesaga, dik, experimenteel, en met veel overdenkingen over het schrijven zelf.

Jouw afwezigheid is duisternis opent in een plattelandskerk, waar een man met geheugenverlies wakker wordt. In de kerk bevindt zich nog iemand, een soort predikant, 'tenzij hij een buschauffeur is of de duivel zelf'. Het personage met geheugenverlies wordt door deze demonische figuur aangespoord om zijn verleden te onderzoeken. Gaandeweg ontpopt de man met geheugenverlies zich als de schrijver. Maar wie is die andere figuur?

Langzaamaan begint dit vreemde personage met zijn steeds wisselende epitheta te intrigeren: 'de predikant met een rijbewijs voor buschauffeur', 'de tot predikant beroepen buschauffeur' of dramatischer: 'de predikant met groot rijbewijs om ons naar de hel te rijde…Lees verder

Suggesties